Vi falt for de miljøvennlige egenskapene

For en familie i Asker har innblåst trefiberisolasjon redusert strømregningen kraftig.

Familien Ødegård Olsen

Ole Andreas Myhre Olsen og Olga Ødegård hadde store renovasjons- og oppussingsplaner da de kjøpte et mer enn femti år gammelt hus i Asker. Før familien satte i gang husprosjektet, kontaktet de en av kommunens energirådgivere som vurderte energiforbruk og kostnader. Huset viste seg å være i grei stand, bortsett fra et par vinduer som måtte byttes ut, men energirådgiveren anbefalte å etterisolere loftet som bestod av 5–10 cm nedsunket gammel glassull.


Slike energireduserende grep er en rimelig og enkel løsning som kan gi store utslag på energiforbruket. Det vil faktisk kunne redusere oppvarmingsbehovet med ca. 39 kWh/m2, noe som normalt vil frigi en tilsvarende mengde energi som en el-bil bruker i løpet av et år.

Miljøvennlig isolasjon

Familien var litt usikre på hvordan de skulle angripe isoleringsprosjektet, og tok derfor turen til en boligmesse for inspirasjon. Her kom de i prat med en rådgiver fra Hunton som fortalte om trefibrenes kvaliteter og fordeler i isolasjon. Trefiber er et naturlig produkt som transporterer fukt ut av konstruksjonen svært godt. Dette kombinert med evnen til å magasinere varme og dempe lyd kan gi boligen et godt inneklima. Dessuten er Huntons trefiberisolasjon produsert av bærekraftig skogbruk, hvilket gjør det hundre prosent gjenvinnbart.


Vi hadde aldri hørt om trefiber som et alternativ til ”vanlig” isolasjon, og falt for de miljøvennlige egenskapene. Jeg er selv oppvokst i en familie med skogbrukere, så jeg synes at det å gjenbruke trefiber er en veldig god tanke. Og selv om vi ikke er spesielt miljøbevisste, synes jeg at alt som kan hjelpe oss i den retningen er fint.

Trefiberisolasjonen ble blåst utover til det hadde en tykkelse på 30–35 cm. Et større og solid loftsgulv ble deretter bygget oppå. Jobben tok i underkant av én uke.

Redusert oppvarmingsbehov

Da isoleringsjobben på loftet var ferdig, var det ikke lenger behov for den gamle oljefyren og radiatorovnene i huset. De erstattet derfor tidligere oppvarmingskilder med en ny varmepumpe.


Etterisoleringen har gitt et betydelig lavere oppvarmingsbehov, og vi ser at strømregningene er kraftig redusert. I tillegg oppleves huset som lunere og inneklimaet er bedre. Vi er veldig glade for at vi fikk høre om trefiberproduktene til Hunton, og anbefaler dem uten tvil til andre som planlegger isolering, avslutter de.

Isoleringsevne

Lunt i kulden,
svalt i varmen

Høy varmelagringskapasitet gir jevnere og varmere temperaturer innendørs om vinteren, og jevnere og svalere temperaturer innendørs om sommeren.

naturlige råstoffer

Av naturen.
For naturen.

Innemiljøet vårt er viktig for god helse og trivsel. Vi oppholder oss mer innendørs enn noensinne, og da er det avgjørende at innemiljøet både hjemme, i barnehager og på skoler og arbeidsplasser, er godt.