Nå isolerer jeg kun med trefiber

John Jensen mener trefiberisolasjon holder seg så bra at man om 100 år kan ta den ut av en bygning og bruke den på nytt.

John Jensen, tømrer

Med eget tømrerfirma utenfor Århus i Danmark tar han nå utelukkende jobber hvor han får jobbe med tre. I dag er det ingen selvfølge.


Jeg ble tømrer fordi jeg elsker tre, og på et tidspunkt begynte det å gå for mye imot mine interesser at jeg stadig oftere jobbet med kunstige materialer. Derfor begynte jeg for tre-fire år siden på en etterutdanning innen restaurering, med en bred tilnærming til håndverk, arkitektur og metoder for bevaring. Det er kun arbeid med naturprodukter som rent faglig gir mening for meg. Både for meg i mitt daglige virke, men også av andre årsaker, som min egen helse og klimaet, sier han.

Mange gode grunner til å bruke trefiber

Restaurering av gamle hus involverer gjerne etterisolering, og Jensen bruker Hunton Nativo® Trefiberisolasjon.

Trefiber er det perfekte produkt. Egenskapene for fukthåndtering er enestående, det kan magasinere varme som deretter avgis over tid, og det har utmerkede akustiske egenskaper som annen isolering ikke har. Jeg isolerer kun med trefiber, og det passer utmerket med de materialene jeg bruker ellers. Det finnes ingen gode grunner til å ikke bruke trefiber, og det er et behagelig materiale for meg som håndterer det. Også for de som bor eller jobber i huset blir inneklimaet bra, blant annet takket være at huset puster. Videre er for eksempel innblåsing av trefiber er en rask og kostnadseffektiv isolasjonsmetode, sier Jensen.

Materiale for fremtiden

Ved restaurering av gamle bygg ser han også verdien av tre som er behandlet godt gjennom flere hundre år.

Det fine med tre, og dermed trefiber, er at det er et produkt som beholder sine egenskaper til evig tid. Vi ser jo hus rundt oss som ble bygget på 1400-tallet eller før, og de står ennå. Tre varer evig. Andre materialer har en varighet på 10-20-30 år, mens trefiber varer i generasjoner. I tillegg egner det seg for gjenbruk. Om 100 år vil du kunne plukke materialet ut av veggen og bruke det på nytt. Og selv om det for eksempel skulle bli fuktig, brytes strukturen aldri ned. I trefiber vil væske eller damp alltid transporteres dit hvor materialet er tørrest og dette bidrar til varigheten, sier John Jensen.

helse

Best i alle
temperaturer

Inneklimaet har stor betydning for helsen vår. Vi tilbringer mer tid innendørs enn noen gang, og da er det viktig med godt inneklima både hjemme, i barnehagen, på skolen og på arbeidsplassen.

naturlige råstoffer

Av naturen.
For naturen.

Innemiljøet vårt er viktig for god helse og trivsel. Vi oppholder oss mer innendørs enn noensinne, og da er det avgjørende at innemiljøet både hjemme, i barnehager og på skoler og arbeidsplasser, er godt.