Riktig lyd og optimalt inneklima med trefiber

Mitt tips til de som vil dempe lyd er å bruke naturlig fiber, som Hunton Nativo Trefiberisolasjon Plate, i veggen eller taket, sier Tonemakeriets Audun Austli

Audun Austli, Lydtekniker i Tonemakeriet

Austli har bygd sitt eget lydstudio på Snåsa, hvor han spiller inn og mikser musikk, samt lydlegger utstillinger og filmer. Foruten isolasjonsmaterialer har Austli valgt å bruke kortreist tre fra det lokale sagbruket, og det mest slående når man kommer inn i rommet er lukten av tre, sammen med fraværet av lyd.


Støvfritt, selv om det ligger åpent

For å få god og nøytral akustikk har Audun brukt Nativo® trefiberisolasjonsplater på fem centimeter i ørehøyde i hele mikserommet. De ligger helt åpent, kun dekket av en tynn tøyduk. I tillegg har han brukt plater i taket og løs isolasjon i basskasser spredt langs veggene.


Selv om det jevnlig er mye lyd i dette rommet støver det ingenting fra isolasjonen. Materialet beholder formen veldig godt, selv om man trykker inn med fingeren er overflaten tilbake til sin opprinnelige form med en gang. Ett av elementene som kreves for å få god akustikk er en absorbent. Det kreves at den er laget av fiber, og for de som er opptatt av naturlige materialer, er trefiber valget som gir seg selv. At trefiberisolasjons-platene er så kompakte gjør de svært godt egnet som absorbent, forteller han.

Under informasjonsinnhentingen i forkant av studiobyggingen var det Hunton Nativo® Trefiberisolasjon Plate som dukket opp først. Videre undersøkelser og direkte kontakt med Hunton-ansatte bekreftet at det var det riktige valget. Kortversjonen av årsaken er at når lydbølgene treffer fibrene i materialet blir de nøytralisert uten å bli sendt tilbake fra den slette veggen på baksiden. På den måten forstyrres ikke lyden fra opptaket når jeg mikser innspillinger her, sier Austli.

Gode målinger

I forbindelse med byggingen fikk Austli hjelp til å sammenligne materialenes akustiske egenskaper og løsninger for interiøret for øvrig. Akustikeren som har gjort målingene i studioet gir de beste skussmål.

Selv synes jeg at jeg har fått til et veldig godt rom. Akustikken her er avgjørende når jeg skal ta kritiske valg om mikrofonplassering, hvor mye klang som skal legges på et vokalopptak og så videre. Her har jeg fått passelig lang klangtid, med en balansert fordeling mellom frekvensene, akkurat slik det skal være.


Hva skal man tenke på hjemme eller på kontoret?

Audun har noen erfaringer som han gjerne deler med andre.

For de som ønsker å forbedre akustikken selv, handler det om å bryte opp og hindre harde flater i å stå rett mot hverandre ved hjelp av vinkler. Hvis for eksempel en vegg eller et tak i tillegg er dekket av et mykt stoff som plater fra Hunton Nativo® Trefiberisolasjon, får man dempet lyden. Hi-fi «freaks» burde heller gjøre noe med akustikken i stua si enn å kjøpe kabler til 10 000 kroner, sier han med et smil.

En hyggelig bieffekt

Selv om hovedformålet med isolasjonen i studioet er akustikk, har den ikke uventet en hyggelig bieffekt:

Vinteren igjennom fyrer jeg i ovnen hver dag, med et vedforbruk på omtrent en tidel av hva jeg forventet.

inneklima

Opplev
forskjellen

Innemiljøet vårt er viktig for god helse og trivsel. Vi oppholder oss mer innendørs enn noensinne, og da er det avgjørende at innemiljøet både hjemme, i barnehager og på skoler og arbeidsplasser, er godt.

helse

Best i alle
temperaturer

Inneklimaet har stor betydning for helsen vår. Vi tilbringer mer tid innendørs enn noen gang, og da er det viktig med godt inneklima både hjemme, i barnehagen, på skolen og på arbeidsplassen.